Ευρετήριο Φωτογραφιών

Οι πόντοι μου

  • Πρέπει να συνδεθείτε για να δείτε τους πόντους σας

ABSINTHE

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ:

Το absinthe γνωστό και ως Πράσινη Νεράιδα (La Fee Verte), είναι ένα λικέρ με γεύση γλυκύρριζας, το οποίο έχει μεγάλη % κατ’όγκον περιεκτικότητα σε αλκοόλ, συνήθως 50-70%.  Το συγκεκριμένο ποτό δημιουργήθηκε από τον Δρ. Oridinaire ως ιατρικό τονωτικό και μόνο μετά το θάνατό του έγινε εμπορικό προϊόν από τον Henry Louis Pernod. Η ονομασία absinthe προέρχεται από την ελληνική λέξη ἀψίνθιον, που σημαίνει ειρωνικά «μη πόσιμο». Έχει μια χαρακτηριστική πικρή γεύση που προκαλείται από την αρτεμισία (Artemisia absinthium )που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του. Η αρτεμισία είναι το φυτό που παράγει το ψυχοδραστικό συστατικό θουγιόνη, το οποίο προκαλεί τις επιπτώσεις-παρενέργειες των absinthe.

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι το absinthe δρούσε ως αφροδισιακό και παραισθησιογόνο. Επίσης υπήρχε και η άποψη ότι ήταν ένα διεγερτικό της δημιουργικότητας και πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς ήταν πιστοί πότες του absinthe. Πολλοί άνθρωποι όταν πίνουν absinthe περιγράφουν μια κατάσταση, όπου από τη μία καταλαβαίνουν την απελευθερωτική επιδράση της αλκοόλης, ενώ από την άλλη καταλαβαίνουν ότι ο νους παραμένει συνεκτικός-λογικός. Σε υψηλότερες δόσεις η θουγιόνη μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις, αλλά όχι σε όλους. Οι περισσότερες μάρκες absinthe στο εμπόριο έχουν μόνο 10 mg θουγιόνης λόγω κανονισμων για τα επίπεδα θουγιόνης στην ΕΕ και σε άλλες χώρες. Η μοναδική εμπορική επωνυμία που διατηρεί το αρχικό επίπεδο θουγιόνης είναι η King of Spirits Gold (ποσότητα θουγιόνης 100 mg). Παράγεται στην Τσεχία, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Το absinthe εκτός από σκέτο πίνεται και ως συστατικό κοκτέηλ. Μερικά γνωστά κοκτέηλ είναι τα Absinthe Czech Ritual, Absinthe Mountain και Absinthe Curacao Frappe.

Comments are closed.