Ευρετήριο Φωτογραφιών

Οι πόντοι μου

  • Πρέπει να συνδεθείτε για να δείτε τους πόντους σας

AMARETTO

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ:

To amaretto είναι ένα γλυκό λικέρ με γεύση αμυγδάλου. Παρασκευάζεται από μία βάση κουκουτσιών βερίκοκου ή αμυγδάλου και μερικές φορές και από τα δύο.

Ετυμολογία

Το όνομα είναι ένα υποκοριστικό της ιταλικής λέξης amaro, που σημαίνει «πικρή», δείχνοντας την ιδιαίτερη γεύση που δίνει η mandorla amara – το πικρό αμύγδαλο. Ωστόσο, η πικράδα δεν είναι δυσάρεστη και η γεύση ενισχύεται από γλυκαντικά, και μερικές φορές από γλυκά αμύγδαλα στα τελικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, το όνομα του λικέρ που μπορούμε να πούμε ότι περιγράφει τη γεύση ως του ως «λίγο πικρή». Το amaretto δεν πρέπει να συγχέεται με το amaro, μια διαφορετική οικογένεια ιταλικών λικέρ ότι, που επίσης ενισχύονται με γλυκαντικά, αλλά έχουν ισχυρότερη πικρή γεύση που προέρχεται από βότανα.

Θρύλος

Το 1525, μια εκκλησία στο Saronno ανέθεσε στον καλλιτέχνη Bernardino Luini, ένας από τους μαθητές του Λεονάρντο ντα Βίντσι, να ζωγραφίσει το ιερό με αγιογραγραφίες. Δεδομένου ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία, ο Luini που έπρεπε να απεικονίσει την Παναγία είχε ανάγκη από ένα μοντέλο. Ο Luini  εμπνεύστηκε από μια νεαρή χήρα ξενοδόχο, η οποία έγινε το μοντέλο του και (σύμφωνα με τις περισσότερες εκδοχές) και ερωμένη του. Από ευγνωμοσύνη και αγάπη, η γυναίκα ήθελε να του δώσει ένα δώρο. Ο απλός τρόπος ζωής της δεν της επέτρεπε πολλά, έτσι έριξε κουκούτσια βερίκοκου σε μπράντυ και παρουσίασε το προκύπτον ποτό ως το δώρο της.

Μάρκες-Εμπορικές επωνυμίες


Disaronno Originale

Το Disaronno originale (28% αλκοόν κατ’ όγκον), είναι η πιο δημοφιλής μάρκα. Έχει μια χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση αμυγδάλου (αν και δεν περιέχει αμύγδαλα ή καρύδια) και είναι γνωστή για την χαρακτηριστική εμφάνιση του. Η εταιρία Disaronno ισχυρίζεται ότι το «originale” αμαρέτο της διατηρεί τη «μυστική συνταγή», η οποία παραμένει αμετάβλητη από το έτος 1525 και υποστηρίζει την ιστορία Luini ως την ιδιαίτερη ιστορία του. Η παραγωγή της παραμένει στο Saronno, αλλά το προϊόν πωλείται σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία περιγράφει το αμαρέτο της ως έγχυση του ελαίου που προκύπτει από κουκούτσια βερίκοκου αναμεμιγμένα με την “απόλυτη αλκοόλη, καμμένη ζάχαρη και ουσίες που προκύπτουν από δεκαεπτά επιλεγμένα βότανα και φρούτα». Το κεχριμπαρένιο λικέρ παρουσιάζεται σε μια ορθογώνια γυάλινη καράφα που σχεδιάζεται από έναν τεχνίτη από το Murano.
Το προϊόν είχε αρχικά ονομάστηκε “Amaretto di Saronno originale” (Original Amaretto από το Saronno). Στη συνέχεια άλλαξε σε “Amaretto Disaronno», μετατρέποντας την καταγωγή του προϊόντος σε ένα πιο διακριτικό εμπορικό σήμα. Τέλος, άλλαξε και πάλι το όνομα σε «Disaronno originale». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Disaronno, το amaretto τους δεν περιέχει  αμύγδαλα, ούτε καρύδια. Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές για τους ανθρώπους με αλλεργίες σε καρύδι ή άλλες παρόμοιες.

Lazzaroni Amaretto

Το Lazzaroni Amaretto (24% αλκοόλ κατ’ όγκον), παράγεται από τον Paolo Lazzaroni & Figli S.p.A, και παρουσιάζεται επίσης ως το πρώτο τέτοιο λικέρ. Ωστόσο, είναι βασισμένο σε μια «συνταγή» Amaretti di Saronno, μια διαδικασία που εξασφαλίζει μια «λεπτή αμύγδαλου / βερίκοκου γεύση”. Η εταιρεία Lazzaroni υποστηρίζει την ιστορία του νεαρού ζευγαριού ευλογημένο από τον επίσκοπο, καθώς και ότι ο τρόπος παρασκευής του ποτού ήταν μία οικογενειακή φυλασσόμενη συνταγή, που χρονολογείται από το 1718. Το amaretto βρίσκεται στην παραγωγή από το 1851.

 

Άλλες εμπορικές επωνυμίες.

Πολλά εταιρείες στην αγορά έχουν το δικό τους αμαρέτο, μεταξύ των οποίων είναι οι Bols, Ciemme, Casoni, Catron, Galliano, Gozio, Dekuyper, Dubois, Luxardo και Hiram Walker.

Comments are closed.