ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΗΓΗ: http://www.e-geoponoi.gr/extensions/69-2010-02-13-17-19-35/457–o-.html
Ποτό |
Τόπος προέλευσης |
Ούζο | Ελλάδα |
Τσίπουρο | Ελλάδα |
Arak | Μέση Ανατολή |
Ojen | Ισπανία |
Pastis | Γαλλία |
Pernod | Γαλλία |
Raki | Τουρκία |
Sambuka | Ιταλία |
Ζibib | Αίγυπτος |
Τα αλκοολούχα ποτά που έχουν σαν βάση τους την ανηθόλη χαρακτηρίζονται από τη διεθνή ονομασία anis. Η ανηθόλη είναι ένα φυσικό προϊόν, ουσία που απομονώνεται από το γλυκάνισο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το μάραθο. Η ανηθόλη διαλύεται στην αλκοόλη, οπότε και προσδίδει σε αυτή χαρακτηριστικό άρωμα. Είναι όμως αδιάλυτη στο νερό, οπότε η συνύπαρξη (στο ποτήρι) αλκοολούχου ποτού anis και νερού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία γαλακτώματος.
Ούζο (ελληνικό προϊόν)
Η διαφορά του ούζου από τα υπόλοιπα anis εντοπίζεται στην παραγωγική διαδικασία. Τα αρωματικά συστατικά του γλυκάνισου και άλλων καρπών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ούζου παραλαμβάνονται με την απόσταξη των καρπών μέσα σε υδραλκοoλικό μείγμα. Εκτός από γλυκάνισο (Pimpinella anisum L) ή/και τον αστεροειδή άνισο (Illicium verum Hook f.), άλλα συστατικά του ούζου είναι κυρίως μαστίχα, μάραθος και γλυκόριζα. Το αλκοόλ βάσης του ούζου προέρχεται από μελάσα και όχι από κρασί. Το ούζο έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν αποκλειστικά ελληνικό. Πίνεται σε ψιλόλιγνα ποτήρια με μερικές σταγόνες νερό και, προαιρετικά με 2 – 3 παγάκια. Συνηθίζεται να συνοδεύει τα θαλασσινά εδέσματα, π.χ. χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρι, μύδια, γυαλιστερές κλπ. Η κατ’όγκον περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι συνήθως 40%.
Τσίπουρο
Tο τσίπουρο, κυρίως αυτό που φτιάχνεται στη Bόρεια Ελλάδα, πολύ συχνά, αρωματίζεται με το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται στέμφυλα ή τσίπουρα, που έχουν προκύψει μετά την αφαίρεση του γλεύκους, τα οποία περιέχουν ποσότητα αζύμωτου σακχάρου, υφίστανται αλκοολική ζύμωση και αποστάζονται με μικρή ποσότητα νερού και οινολάσπες. Αν πραγματοποιηθεί πολλαπλή απόσταξη εκμηδενίζονται οι δυσάρεστες οσμές που προκύπτουν από το βράσιμο και τις ποικιλίες των σταφυλιών. Διευκρινίζεται ότι γενικά η ονομασία τσίπουρο αναφέρεται στο απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής που μπορεί να παράγεται σε οποιαδήποτε τοποθεσία της Ελλάδας εκτός από την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Η νομοθεσία ορίζει ότι το τσίπουρο πρέπει να έχει τουλάχιστον 35% κατ’όγκον περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Arak – προϊόν Μέσης Ανατολής
Το αράκ είναι το εθνικό ποτό της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας. Η ετυμολογία της λέξης στα Αραβικά σημαίνει χυμός. Προέρχεται από τη ζύμωση των σταφυλιών και ενίοτε του καλαμοσακχάρου, των σύκων και των χουρμάδων. Πρόκειται για απόσταγμα άγλυκο, στο οποίο προστίθεται εκχύλισμα γλυκάνισου. Η κατ’όγκον περιεκτικότητά του σε αλκοόλ συνήθως κυμαίνεται 40-55%.
Το αράκ συνοδεύεται συνήθως το baba ghannuj κάτι σαν τη δική μας μελιτζανοσαλάτα, το humus bi tahini, το γνωστό μας χούμους, το khiyar bi laban, δηλαδή γιαούρτι με σκόρδο και δυόσμο και taboula, η γνωστή σαλάτα ταμπουλέ.
Ojen – ισπανικό λικέρ
Ojén (είναι και το όνομα του μέρους που παράγεται στην Ισπανία) είναι ένα ισπανικό λικέρ (επίσης ανηκει στην κατηγορία ποτών που ονομάζονται aguardiente). Η ύπαρξη ανηθόλης χαρακτηρίζει το άρωμα του ποτού. Το συγκεκριμένο λικέρ απέκτησε διεθνή φήμη και έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στη Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα. Η κατ’όγκον περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 42%.
Pastis(γαλλικό προϊόν)
Το παστίς είναι το πιο γνωστό λικέρ της Γαλλίας και έχει αλκοολική περιεκτικότητα 40% – 45%. Το absinthe είναι ο πρόγονός του. Για να παρασκευαστεί τα αρωματικά του συστατικά, δηλαδή σκόνη γλυκόριζας, εκχύλισμα αστεροειδούς γλυκάνισου και άλλα βοτάνα διαβρέχονται με νερό, αλκοόλ και ζάχαρη. Μετά την ανάμειξή τους, το προϊόν φιλτράρεται, αραιώνεται και εμφιαλώνεται. Σερβίρεται σε λεπτά ποτηράκια με αρκετό κρύο νερό, σχεδόν σε πενταπλάσια ποσότητα, και προαιρετικά με παγάκια. Επειδή το παστίς περιέχει γλυκόριζα, το γαλάκτωμα που σχηματίζεται με την προσθήκη του νερού δεν είναι λευκό όπως στα υπόλοιπα anis, αλλά έχει ένα κιτρινοκαφέ χρώμα.Το πιο γνωστό παστίς τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό είναι της εταιρείας Pernod – Ricard.
Pernod(γαλλικό προϊόν)
Η εταιρεία Pernod – Ricard παράγει κι ένα ακόμη διάσημο γλυκανισούχο ποτό, το Pernod. Ο αστεροειδής γλυκάνισος, η μέντα και ο κορίανδρος είναι τα βασικά συστατικά του. Γίνεται απόσταξη των αρωματικών συστατικών μέσα στο αλκοόλ βάσης, γεγονός που το διαφοροποιεί από το παστίς. Αυτή η σημαντική διαφορά, που δεν είναι και η μόνη, το κάνει ελαφρύτερο γευστικά, ενώ η έλλειψη της γλυκόριζας γίνεται αντιληπτή. Ταυτόχρονα είναι ξηρό στο στόμα κι έτσι γευστικά απομακρύνεται αρκετά από τα παστίς. Στη Γαλλία το Pernod καταναλώνεται με κρύο νερό. Σε άλλες χώρες χρησιμοποιείται για παρασκευή κοκτέιλ, αλλά σερβίρεται επίσης αναμειγμένο με χυμό λεμονιού, κόκα κόλα και διάφορους χυμούς φρούτων. Η κατ’όγκον περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι 40%.
Raki τούρκικο (Γάλα του λιονταριού)
Συχνά, η αλκοόλη για την παρασκευή του τούρκικου ρακί προέρχεται εκτός από τα σταφύλια, από σύκα, δαμάσκηνα και σταφίδες. Το προϊόν αυτό κάποιες φορές έχει μέχρι και 50% αλκοολική περιεκτικότητα. Είναι συνήθως ελαφρώς πικρό.
Το dip rakis είναι το ρακί που μένει στο κάτω μέρος των δεξαμενών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Στην Τουρκία θεωρείται εκλεκτής ποιότητας και η κατανάλωσή του γίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις. Σπανίως, το ρακί αφήνεται σε βαρέλια να παλαιώσει και αποκτά ένα χρυσοπορτοκαλί χρώμα.
Σερβίρεται συνήθως με μερικές σταγόνες νερό σε ποτηράκια παρόμοια με αυτά του ούζου και λόγω του λευκού χρώματος που παίρνει, το αποκαλούν Aslan St, δηλαδή «το γάλα του λιονταριού». Στην Τουρκία το ρακί συνοδεύεται από λευκά τυριά και πεπόνι, αλλά και φρέσκα λαχανικά και θαλασσινούς μεζέδες. Σαν απεριτίφ το σερβίρουν μαζί με ψημένα ρεβίθια και φρέσκα αλατισμένα αμύγδαλα.
Sambuca (ιταλικό προϊόν)
Είναι λικέρ. Διακρίνονται τρία είδη: η λευκή, η μαύρη και η κόκκινη σαμπούκα. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται αστεροειδής γλυκάνισος, μάραθος, καρποί κουφοξυλιάς, καθώς επίσης και μια σπάνια ποικιλία λεμονιών.Το χρώμα της μαύρης σαμπούκας οφείλεται στη σκουρόχρωμη φλούδα των καρπών της κουφοξυλιάς, ενώ της κόκκινης σαμπούκας στο χυμό των καρπών που έχει ένα μενεξεδένιο χρώμα.Με ελεγχόμενη εκχύλιση των χρωστικών παράγεται και η λευκή σαμπούκα.
Στην Ιταλία η σαμπούκα σερβίρεται με πάγο και τρεις κόκκους καφέ σαν απεριτίφ ή μετά το δείπνο. Επίσης σερβίρεται και σε φλεγόμενο σφηνάκι, το οποίο πρέπει σβήστει πριν καεί όλο το αλκοόλ. Η κατ’όγκον περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι 42%.
Zibib– προϊόν Αιγύπτου
Άχρωμο δυνατό αλκοολούχο αιγυπτιακό ποτό. Το άρωμά του προέρχεται από σταφίδες. Σερβίρεται με λίγο νερό, οπότε λόγω του γαλακτώματος που δημιουργείται (περιέχει ανηθόλη) αποκτά άσπρο χρώμα. Έχει κατ’όγκον περιεκτικότητα σε αλκοόλ 35%.