Ευρετήριο Φωτογραφιών

Οι πόντοι μου

  • Πρέπει να συνδεθείτε για να δείτε τους πόντους σας

GIN

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΗΓΗ: http://www.tsakirisantonakis.gr/?p=p_28

Ιστορικά στοιχεία

Τζιν παρασκευάστηκε πρώτη φορά στην Ολλανδία στις αρχές του 16ου αιώνα. Το 1622 αναφέρεται ως «ζενέβα» σε τοπική εφημερίδα του Άμστερνταμ (από τη γαλλική λέξη genévrier που σημαίνει άρκευθος). Χρησιμοποιούταν ως “φάρμακο”, το οποίο παρασκευαζόταν από καρπό αρκεύθου με οινόπνευμα, με σκοπό την ανακούφιση όσων έπασχαν από ρευματοπάθειες και γενικότερα πόνους στη μέση. Όταν έλήξε ο Τριακονταετής Πόλεμος (1618-1648), οι Άγγλοι στρατιώτες που πολέμησαν στην Ολλανδία, μετονόμασαν τη «ζενέβα» σε «τζιν». Το 1688, ο Ολλανδός Γουλιέλμος Γ’ της Οράγγης έγινε βασιλιάς της Αγγλίας και απαγόρευσε τα προϊόντα που προέρχονταν από καθολικές χώρες, ευνοώντας συγχρόνως την εγχώρια παραγωγή τζιν, χωρίς άδεια. Επίσης, αύξησε τη φορολογία της μπίρας, έτσι ώστε το τζιν αποτελούσε πλέον το φθηνότερο ποτό. Μοιραία η κατανάλωση του τζιν αυξήθηκε υπερβολικά. Αργότερα υπήρξε και η ανάπτυξη των Ultra Premium τζιν γνωστά για τα έντονα αρώματα και τις νέες γεύσεις.

 Είδη gin

 Οι ΗΠΑ και η Αγγλία αποτελούν στις μέρες μας τους κυριότερους παραγωγούς τζιν. Το συγκεκριμένο ποτό προκύπτει ως απόσταγμα δημητριακών, από καλαμπόκι ή σιτάρι και κριθάρι. Καλύτερης ποιότητας τζιν θεωρείται εκείνο από την απόσταξη καλαμποκιού μαζί με άλλα βότανα και μπαχαρικά. Παρασκευάσματα υπάρχουν πολλά ανάλογα την επεξεργασία που ακολουθείται, για παράδειγμα το λεγόμενο London Gin (45% vol.) περιέχει εκχυλίσματα αρκεύθου από την απόσταξη του και επιπρόσθετα άλλα αρωματικά, όπως σπόρους κάρδαμου και κόλιαντρου, γλυκόριζα κ.α., ενώ το κοινό τζιν που αρωματίζεται απλώς με εκχυλίσματα αρκεύθου. Παραδείγματα London Gin  είναι το Gordon’s και το Tanqueray. Το Αμερικάνικου τύπου τζιν (40% vol.), έχει ως κυριότερο εκπρόσωπο το Fleischman’s Gin (πρωτοεμφανίστηκε το 1870). Αν και ακολουθείται η ίδια επεξεργασία με το αγγλικό τζιν, θεωρείται μαλακότερο και δεν χαρακτηρίζεται από πολύ έντονα αρώματα. Στις Κάτω Χώρες και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης συναντάται συχνότερα το Genever (36-40% vol.),  το οποίο είναι  γλυκύτερο από τα άλλα είδη.

Comments are closed.