Ευρετήριο Φωτογραφιών

Οι πόντοι μου

  • Πρέπει να συνδεθείτε για να δείτε τους πόντους σας

TIA MARIA

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ:

 To Tia Maria είναι ένα λικέρ καφέ που παρασκευάστηκε αρχικά στη  Τζαμάικα χρησιμοποιώντας κόκκους καφέ της χώρας αυτής. Τα κύρια συστατικά που συνεισφέρουν στην παρασκευή του ποτού είναι κόκκοι καφέ, ζαχαροκάλαμο,  βανίλια και ζάχαρη και η περιεκτικότητα τους σε αλκοόλη του φτάνει το 31,5% (όμως η περιεκτικότητα σε αλκοόλη, έχει μειωθεί έως και στο 20%). Η επικρατέστερη παραγωγή του ποτού που πωλείται πια στις μέρες μας έχει 27% περιεκτικότητα κατ’όγκον σε αλκοόλ.

Το ποτό είναι μία δημιουργία του Δρ Evans στην Τζαμάικα λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσκάλεσε γνωστούς του από το Country Club, στο Κίνγκστον, να δοκιμάσουν διάφορες εκδοχές ποτών που είχε παρασκευάσει στο εργαστήριό του, μέχρι που η τελική «έκδοση» του Tia Maria έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με το μύθο, η ιστορία του ποτού Tia Maria ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, στις ημέρες των αποικιακών πολέμων που έφεραν το χάος στην Καραϊβική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια νεαρή γυναίκα, ιδιοκτήτρια μιας φυτείας στην  Τζαμάικα, αναγκάστηκε να φύγει με την καμαριέρα της. Στο χάος που επικρατούσε, η καμαριέρα της πήρε μαζί της τα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχε στην κατοχή  της η κυρίας της. Αυτά ήταν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με μαύρο μαργαριτάρια και ένα παλιό χειρόγραφο που περιείχε τη μυστική συνταγή για το οικογενειακό λικέρ. Σε ευγνωμοσύνη και στη μνήμη της πιστής «θείας» της Μαρίας, η νεαρή ευγενής κυρία ονόμάσε αυτό το λικέρ Tia Maria.

Η μάρκα Tia Maria αγοράστηκε από τη γίγαντια βιομηχανία Pernod Ricard μέσω της διεθνούς θυγατρικής εταιρείας Malibu-Kahlúa το 2005, για τη διανομή του ποτού στη Γαλλία. Όμως πωλήθηκε στην Illva Saronno το 2009.

Το Tia Maria να καταναλωθεί σκέτο και με πάγο, αλλά επίσης συχνά χρησιμοποιείται ως συστατικό για κοκτέηλ, με καφέ, ή σε γλυκά. Τέλος μπορεί  επίσης να αναμειχθεί με γάλα και πάγο. Δημοφιλή κοκτέιλ που περιέχουν Tia Maria είναι τα Dark Maria, Tia Colada, Tia Royal, Tia Maria Caribana και Jamaica Wonder.

Comments are closed.