ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ:
http://www.iatrikathemata.gr/newsfiledetail.php?itemID=229
http://www.liberoclub.gr/Your-Stage/Article/?contentId=101201
http://www.eneap.com.gr/articlepage.php?article_id=76
http://www.skai.gr/news/technology/article/159195
Το αλκοόλ συχνά προκαλεί παρενέργειες που μπορούν να αποβούν μοιραίες προς τον καταναλωτή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες συνδέεται με τροχαία, ατυχήματα στο σπίτι, βίαιη ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Αλκοόλ και νέοι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε θρυνήσει θύματα από το αλκοόλ στην Ελλάδα, συνήθως άτομα εφηβικής ηλικίας. Οι μικρές αντοχές σε αυτήν την ηλικία, η τοξικότητα του αλκοόλ σε νεαρούς οργανισμούς που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία σε οινοπνευματώδη ποτά και κάποιες φορές το μικρό βάρος των ατόμων είναι καταλυτικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ως το θάνατο. Κλασικές καταστροφικές ατάκες όπως «πιες, γιατί πίνει όλη η παρέα», «πιες για να φτιάξει η διάθεση σου», «πιες γιατί πρέπει, πίνουμε στην υγειά του τάδε», «πιες για να πάνε τα φαρμάκια κάτω» έχουν καταδικάσει σε λίγα λεπτά ή σε λίγες ώρες τις ζωές εφήβων και ενηλίκων νέων. Είναι απαραίτητο να πίνει κάποιος με σύνεση και συναίσθηση των κινδύνων που εγκυμονεί το αλκοόλ.
Αλκοόλ και πρόκληση προβλημάτων υγείας. Μία σημαντική έρευνα για το αλκοόλ έχει πραγματοποιηθεί υπό τον καθηγητή ιατρικής Ζαν Φεριέρ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, συνέκρινε επί δέκα ολόκληρα χρόνια περίπου 10.000 άνδρες πότες, ηλικίας 50 – 59 ετών, από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας (όπου καταναλώνονται πολύ αλκοόλ όταν ο κόσμος βγαίνει για να πιει) και τρεις γαλλικές πόλεις – Λιλ, Στρασβούργο και Τουλούζη (όπου οι άνθρωποι συνήθως πίνουν τακτικά αλλά με περισσότερο μέτρο κάθε φορά). Οι άνδρες που ακανόνιστα κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα έπιναν ασταμάτητα είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από την καρδιά τους στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη.
Η ποσότητα του αλκοόλ που εμπεριέχεται στα οινοπνευματώδη ποτά απορροφάται από το στομάχι και το λεπτό εντέρο. Το φαγητό είναι αυτό που επηρεάζει το χρόνο απορρόφησης και γι’αυτό οι παρενέργειες του αλκοόλ προκύπτουν ταχύτερα στην περίπτωση που κάποιος πίνει με άδειο στομάχι. Όταν κάποιος έχει φάει προτού πιει ουσιαστικά καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Για αυτό προτείνεται να φάει κάποιος πριν ή κατά τη διάρκεια που καταναλώνει οινοπνευματώση ποτά. Το αλκοόλ μεταφέρεται στο συκώτι από το λεπτό έντερο και στη συνέχεια στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και άλλους ιστούς σε λίγα λεπτά. Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει το αλκοόλ και έτσι το διασπά στο συκώτι. Περίπου το 90% – 95% του αλκοόλ διασπάται από το συκώτι, το 5% – 10% αποβάλλεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα. Συγκεκριμένα το συκώτι μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική), στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), το οποίο μετά διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάσπαση του αλκοόλ είναι το φύλο, η ηλικία και το βάρος. Οι γυναίκες έχουν λιγότερα σωματικά υγρά από τους άντρες άρα η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα τους είναι αναλογικά υψηλότερη.
Το αλκοόλ επηρεάζει τα νεύρα που μεταδίδουν μηνύματα στο σώμα επιβραδύνοντάς τα. Επιπλέον ο εγκέφαλος επηρεάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε μειώνεται η αυτοσυγκράτηση. Η αύξηση στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών έχει ως αποτέλεσμα και αύξηση των παραπάνω επιδράσεων. Οι επιπτώσεις που προκαλούνται στους νευροδιαβιβαστές οδηγούν σε κινήσεις χωρίς συντονισμό ή χωρίς ισορροπία. Η ομιλία πολλές φορές γίνεται αργή, ο μεθυσμένος είναι δυνατό να ομιλεί χωρίς λογική και επίσης στην όραση υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις (μπορεί ο μεθυσμένος να βλέπει διπλά). Αλλά, συχνά αλλαγές παρουσιάζονται και στην ψυχολογία, είναι δυνατόν να προκύψει κλάμα, κατάθλιψη, παράπονο ή και βίαιη συμπεριφορά. Πάντως αν η ταχύτητα με την οποία κάποιος πίνει, είναι μεγάλη, θα έχει ταχύτερα τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ γιατί ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να μπει στη διαδικασία να προλάβει να το απομακρύνει. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας οινοπνευματωδών ποτών είναι δυνατό να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση από το αλκοόλ, κώμα ή έως και θάνατο. Ακόμα ένα σύμπτωμα είναι η αφυδάτωση. Συστηματική κατανάλωση αφυδατώνει το σώμα και το δέρμα. Αυτό γίνεται γιατί εμποδίζεται η απελευθέρωση αντιδιουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού. Εξίσου συχνό φαινόμενο είναι να ερεθίζεται το στομάχι. Ο μεθυσμένος συνήθως κάνει εμετό ενώ αρκετοί δηλώνουν πως έχουν ναυτίες, κοιλιακούς πόνους, διάρροια και κράμπες. Στον εγκέφαλο η κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και είναι δυνατόν να καταλήξει σε διανοητικά προβλήματα και απώλεια μνήμης.
Δυστυχώς και οι επιπτώσεις στο συκώτι είναι από τις πλέον σοβαρές. Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ εξουδετερώνει τα ηπατικά κύτταρα οδηγώντας σε σοβαρές ηπατικές παθήσεις. Η μακρόχρονια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος ή άλλους τύπους καρκίνου. Παραδείγματα ηπατικών ασθένειών που οφείλονται στην αλόγιστη και συστηματική κατανάλωση αλκοόλ είναι:
- Αλκοολική ηπατίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή (από ήπια μεχρι οξεία) στο ήπαρ. Ασθενής με οξεία αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να καταλήξει με ρήξη του ήπατος.
- Ηπατική στεάτωση – συσσώρευση λίπους. Είναι δυνατόν να προκύψει μετά από μία και μόνο υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και από συχνές καταναλώσεις αλκοόλ μεγαλύτερες από τα λογικά επιτρεπόμενα όρια. Αν αποβληθεί το αλκοόλ ο οργανισμός αναστρέφει την κατάσταση. Αν όμως οι ασθενείς συνεχίσουν την τακτική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, σημαντικό ποσοστό από αυτούς αποκτούν σοβαρότερες ηπατικές παθήσεις.
- Αλκοολική κίρρωση. Αρχικά ο φυσιολογικός ηπατικός ιστός μετατρέπεται σε ουλώδη ιστό και σταδιακά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά το συκώτι ανίκανο να λειτουργεί σωστά. Συμπτώματα που αρχικά μπορεί να εμφανιστούν (όχι όμως σε όλους) είναι ο ίκτερος, η κατακράτηση υγρών ή και η σοβαρή αιμορραγία του οισοφάγου. Η αλκοολική κίρρωση δεν είναι αναστρέψιμη, όμως η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί σε κάποιο ποσοστό να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του πάσχοντος.
Στις εγκυμοσύνες κανείς δε γνωρίζει πόσο αλκοόλ μπορεί να καταναλώσει χωρίς να βλάψει το έμβρυο. Για το λόγο αυτό το καλύτερο είναι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία «λογική» μικρή ποσότητα οινοπνευματωδών ποτών που καταναλώνεται από την ενήλικη μητέρα μπορεί να έχει τρομερά αρνητικό αντίκτυπο στο μωρό που έχει πολύ μικρότερο βάρος. Άλλωστε έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου μωρά από μητέρες που έπιναν (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), γεννήθηκαν με διάφορες βλάβες ή ήταν πολύ μικρόσωμα. Επιπλέον η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σύλληψης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.
Για τους άνδρες είναι πιθανόν να επηρεαστεί η σεξουαλική τους απόδοση λόγω της απώλειας ελέγχου του σώματος, να υπάρξει προσωρινή ανικανότητα ή και να ελαττωθεί η ποσότητα του σπέρματος. Μετά από μεθύσι η επόμενη ημέρα «κυλάει» συνήθως με πολλά προβλήματα-παρενέργειες προερχόμενα από το αλκοόλ. Αυτά είναι η έντονη δίψα, ο πονοκέφαλος, η ευαισθησία σε θορύβους και φώτα, η ναυτία καθώς και η κατάθλιψη. Προτείνεται κάποιος που έχει πιει αρκετά κάποιο βράδυ, να πιει νερό προτού κοιμηθεί και πιθανόν και κάποιο αντιόξινο για να βελτιώσει τις ενοχλήσεις που έχει στο στομάχι. Το επόμενο πρωί καλές επιλογές για φαγητό είναι τα δημητριακά, αυγό με ψωμί ή και μπανάνες. Γενικότερα πάντως, Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας συνιστούν το μέλι ως ιδανικό “αντίδοτο” στον πονοκέφαλό και τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα που αφήνει ένα μεθύσι. Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υποπροϊόντα το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι.
Αλκοόλ και οδήγηση…Συχνά ακούμε τη «συμβουλή» να μην οδηγάμε μετά από κατανάλωση αλκοόλ για να μην πληρώσουμε πρόστιμο!Λάθος! Δεν οδηγάμε για να μην καταδικάσουμε σε θάνατο ή αναπηρία αθώους συνανθρώπους μας που δε φταίνε σε τίποτα και «τιμωρούνται» από τη δική μας ανοησία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που έχουν σκοτώσει σε ατύχημα πεζούς, άλλους οδηγούς ή συνεπιβάτες που και αυτοί με τη σειρά τους έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν τη μεταφορά τους σε ένα μεθυσμένο οδηγό. Πολλοί τέτοιοι ασυνείδητοι οδηγοί έχουν καταλήξει μετά από τραγικά δυστυχήματα με ψυχολολογικά προβλήματα και τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής τους. Γενικά το αλκοόλ επιβραδύνει το χρόνο που χρειάζεται ένας οδηγός για να αντιδράσει σε ενδεχόμενο κίνδυνο ή σε φυσιολογικές συνθήκες οδήγησης. Με μηχανάκι, αυτοκίνητο ή και ποδήλατο για τον οδηγό η αντίληψη της απόστασης αυξάνεται. Έτσι πέρα από το γεγονός ότι δεν ελέγχεται σωστά το σώμα, το φαινόμενο της λανθασμένης αντίληψης της απόστασης, κάνει τον οδηγό να καθυστερήσει να πατήσει το φρένο. Επιπρόσθετα το άτομο που έχει πιει οινοπνευματώδη ποτά δεν αντιλαμβάνεται σωστά τις ταχύτητες των άλλων οχημάτων και δυστυχώς υπερεκτιμάει τη μειωμένη ικανότητά του να οδηγήσει ορθά.